Pla Estratègic Granollers
Newsletter 11 · Desembre'09 web: www.plaestrategicgranollers.cat
Elaborat l’Informe de resultats
de la Segona Conferència Estratègica

L’Informe de resultats de la Segona Conferència Estratègica celebrada el passat 14 de novembre ja s’ha enviat a tots els participants i es pot consultar al web del Pla Estratègic. L’informe inclou una acta completa de la jornada, amb una síntesi de les intervencions de la primera sessió plenària, a càrrec de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la regidora del Pla Estratègic, Carme Garrido, i el director del Pla Estratègic, Jordi Planas, així com dels relators de les diferents taules: Salvador Pou, membre de la corresponsalia del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (taula 1: Espai públic i governança territorial); Agnès Boixader, professora de l’Escola Pia de Granollers i de la UAB (taula 2: Formació i cultura); Joan Bellavista, president de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Tecnològics (taula 3: Comerç i indústria); Rafael Lledó, director general de l’Hospital General de Granollers (taula 4: Salut i esport), i Montserrat Roca, professora de l’Escola d’Infermeria de la UB (taula 5: Cohesió social i compromís cívic).

Reunió del consell d'exalcaldes i exportaveus municipals

L’Informe de resultats també inclou les intervencions dels assistents en el torn de paraules de cadascuna de les taules, els nous comentaris, idees i propostes que es van deixar per escrit i els resultats dels qüestionaris de priorització. Els projectes estratègics que han resultat més valorats són: Adequació dels serveis sanitaris públics a les necessitats creixents de la població (4,63); Increment dels serveis d’atenció domiciliària i de teleassistència per a les persones en situació de dependencia (4,57); Impuls de la pràctica esportiva com a element fonamental de l’educació i creixement de les persones (4,41); Participació ciutadana en els grans i petits projectes de transformació de la ciutat (4,34); Actuació en el conjunt de la conurbació sobre els col·lectius amb risc d’exclusió social (4,32), i Impuls a la formació en idiomes, afavorint al mateix temps l’ús social del català com a llengua comuna (4,30).

Celebrat a Saragossa el XIII Encuentro Ibérico de Directores de Planes Estratégicos

Els dies 23 i 24 de novembre va tenir lloc a Saragossa el XIII Encuentro Ibérico de Directores de Planes Estratègicos Urbanos y Territoriales, organitzat per Ebrópolis. Des de la seva primera convocatòria, celebrada el 1995, aquestes jornades tenen com objectiu compartir experiències i coneixements sobre la planificació estratègica de ciutats i territoris de tota la Península. En aquesta ocasió, sota el títol de “Territorios y Estrategias de Futuro” es centrà el debat en la necessitat de pensar la política (la governança, la gestió i la complexitat de la política) en un horitzó de mitjans del segle XXI.

Després de l’obertura de les jornades a càrrec de l’alcalde de Saragossa i president d’Ebrópolis, Juan Alberto Belloch, va tenir lloc la conferència sobre “Estrategia y gobernabilidad” de Joan Subirats, el qual el 30 de setembre havia pronunciat a Granollers la conferència sobre les polítiques d’inclusió social en el cicle “Mirades sobre el futur de Granollers”. A continuació, durant la tarda del dia 23, es realitzà un taller de planificació estratègica dirigit per Gildo Seisdedos, en el qual els participants, organitzats en grups de treball, van analitzar les situacions dels plans estratègics que estaven dirigint, les seves potencialitats i la seva orientació actual i futura. Van participar en aquest taller una quarantena de directors i tècnics de planificació estratègica de tota Espanya. Provinents de Catalunya, van participar-hi Joan Campreciós (director adjunt del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona), Oriol Estela (Diputació de Barcelona), Josep M. Pascual (coordinador de l’Asociación América-Europa de Regiones y Ciudades) i Jordi Planas (director del segon Pla Estratègic de Granollers). El dia 24 es va realitzar un taller pràctic amb un recorregut per estudiar la transformació de Saragossa després del 2008, fruit de l’acció estratègica continua.

Presentació del Pla Estratègic als alcaldes dels municipis veïns

El 13 de novembre va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers una presentació dels treballs del Pla Estratègic als alcaldes dels municipis veïns. Van assistir-hi l’alcalde de Lliçà d’Amunt, Ignacio Simón, l’alcalde de Lliçà de Vall, Andreu Carreras, l’alcalde de Parets del Vallès, Joan Seguer, el regidor de Parets Sergi Mingote i l’alcalde de Montornès del Vallès, Daniel Cortés, a més de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el director del Pla Estratègic, Jordi Planas. Van excusar l’assistència els alcaldes de Vilanova del Vallès i de Montmeló.

La reunió tenia com a objectiu presentar els treballs d’elaboració del Pla Estratègic i les propostes del document d’Objectius, vectors i projectes estratègics (que s’havia de debatre l’endemà a la Segona Conferència Estratègica) als alcaldes dels municipis confinants amb Granollers, amb l’excepció dels alcaldes de Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Roca del Vallès, que fan un seguiment puntual dels treballs per mitjà de la taula intermunicipal. Després d’una presentació a càrrec de l’alcalde de Granollers, el director del Pla Estratègic va explicar el procés de treball que s’havia seguit en l’elaboració del Pla Estratègic i els projectes que contenia el document, amb especial atenció a aquells que depassaven l’àmbit municipal. Els alcaldes van agrair la invitació a conèixer de primera mà els projectes del Pla Estratègic i la voluntat de cooperació intermunicipal.

Jornada sobre planificació estratègica a Mollet del Vallès

El 4 de novembre es celebrà a Mollet una jornada sobre planificació estratègica organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental. Adreçada als responsables tècnics i polítics dels municipis de la comarca, tenia com a objectiu obrir un espai de reflexió, d’intercanvi d’experiències i de debat al voltant de la planificació i la gestió estratègica.

Reunió del consell d'exalcaldes i exportaveus municipals


Després de la ponència “Gestió estratègica de les ciutats: de les paraules a l’acció”, a càrrec de la geògrafa Mireia Belil, directora general de la Fundació Fòrum Universal de les Cultures, van presentar les experiències de planificació estratègica que s’estan portant a terme a Granollers (Jordi Planas), la Llagosta (Joaquim Aranyó), Montornès (Fermí Cuevas), Mollet (Antonio Felices) i finalment l’acord per Puiggraciós (Joan Bou). Després del debat, va cloure l’acte el president del Consell Comarcal, Antonio Rísquez, el qual va destacar la voluntat del Consell Comarcal de donar continuïtat a aquest espai de debat i d'intercanvi d'experiències de planificació estratègica.


Produccions Planetàries © Pla Estratègic de Granollers
www.plaestrategicgranollers.cat
Disseny newsletter:
Produccions Planetàriespropla.net